Aktualitások

NYÁRIDŐ


A nyár nyugodtan, kellemesen telik otthonunkban. Van idő a kertben a hűvös fák alatt beszélgetni, gyönyörködni a természet szépségeiben. Sokan mennek néhány napra gyermekeikhez, unokáikhoz látogatóba, ahonnan hazaérvén nagy örömmel mesélik lakótársaiknak élményeiket. Igyekszünk minél több szabadtéri programot szervezni, bár sajnos az időjárás gyakran keresztülhúzza számításainkat. A napi tornát, foglalkozásokat ahányszor csak lehet, a jó levegőn tartjuk, rendszeresen teszünk kisebb-nagyobb sétákat a környéken. Időnként ellátogatunk Pápára a piacra, néha beülünk egy cukrászdába, sétálgatunk a Várkertben. Terveink szerint hamarosan a Várkertfürdőbe is elmegyünk.
Délibáb Színjátszó Csoportunk örömmel vette a kupi Háromhatár Kulturális és Sportegyesület meghívását; augusztus 20-án, a Kupi Falunapon adjuk elő vidám színdarabunkat. Fellépünk még augusztus 27- én a Pápakovácsi Falunapon is. Reméljük, előadásunkkal sikerül kellemes perceket szereznünk a kedves közönségnek!
Még a nyár folyamán szeretnénk egy nagyobb, autóbuszos kirándulást szervezni a Balatonra, ennek során a Tihanyi Apátságot is megtekintenénk. Erről, valamint egyéb programjainkról is részletes tájékoztatást nyújtunk kedves Olvasóinknak a továbbiakban is!


EGYÜTT KÖNNYEBB – ÖNKÉNTESEK INTÉZMÉNYÜNKBEN

Az önkéntesség éve jegyében, hagyományteremtő szándékkal, a Köztisztviselői Nap alkalmából, a Veszprém Megyei Önkormányzat hivatali apparátusa látogatott intézményünkbe. A látogatás célja elsősorban az volt, hogy önkéntes munkával segítsék a Pápakovácsi Idősek Otthonát. A több mint hatvan főből álló lelkes csapat már reggel megérkezett hozzánk.

29

Otthonunk kollektívájának vidám takarító tánca mindenkit jókedvre derített, valamint útmutatást adott a napi munkához. „Dolgozni itt ma csak lelkesen lehet” – mondta kisbírónak öltözött kollégánk, vendégeink pedig erre ígéretet tettek. A közösen elfogyasztott reggeli után aztán láthattuk, nem csak ígérgették a lelkes munkát! Munkaszervezőink gondoskodtak róla, senki ne unatkozzon ezen a napon. Több csapat dolgozott szorgalmasan, aminek meg is lett az eredménye.

30

Segítséget kaptunk épületeink külső festésében, ablakfestésben, ablaktisztításban, udvarrendezésben, illetve a mentálhigiénés munkában.

31

Egy külön szakács osztag pedig a vacsoráról gondoskodott. Jó volt körbenézni, mindenhol szorgos és vidám embereket láttunk. Mire az ebéd elkészült mindenki kellemesen elfáradt, jólesett a helyi konyhán készült, közösen elfogyasztott ebéd. Ebéd után Lasztovicza Jenő, a megyei közgyűlés elnöke törzsgárda jutalmakat adott át, majd intézményünk dolgozói közül emléklapot vehettek át azok, akik ennek a napnak a sikeres lebonyolításában részt vettek. A délután további részében Délibáb Színjátszó Csoportunk előadását, majd a dákai Batthyány Ilona Fogyatékosok Otthona lakóinak műsorát tekinthették meg vendégeink. Fellépett még mindenki örömére Ekanem Bálint is. A délután bográcsban elkészült finom pincepörkölt és paprikás krumpli elfogyasztása után sajnos, egy hirtelen jött zivatar elmosta terveinket, és a harmonikás-énekes mulatság elmaradt.

Ezúton szeretnénk megköszönni munkáját a Veszprém Megyei Önkormányzat hivatali apparátusának tagjai közül mindenkinek, aki nálunk járt ezen a napon! Lakóink nagy örömmel emlegetik a vendégeket, velünk együtt örültek ők is, hogy ez a nap egy „kicsit más” volt.


VIII. CSALÁDI NAP

Immár nyolcadik alkalommal rendeztük meg hagyományos Családi Napunkat, melynek mottójaként idén a „… Zene szárnyán…” címet választottuk. A zene, tánc kapta a főszerepet nálunk június 25-én, szombaton. Az időjárás kegyeibe fogadott bennünket, nem is kívánhattunk volna szebb időt szabadtéri programjainkhoz, az eső szerencsére csak a nap zárása utáni percekben érkezett meg. Az elmúlt hetekben sok meghívót elküldtünk lakóink hozzátartozóinak, és nagy örömmel láttuk, hogy a több mint száz vendég, aki ígérte jöttét, meg is érkezett.
Fél tízkor Igazgatónő köszöntőjével vette kezdetét programunk. Intézményünk vezetője elmondta, nagy változások, átalakítások kezdődtek el a Veszprém Megyei Önkormányzat fenntartásában működő idősek otthonai életében, melynek célja az 5 intézmény integrációja. Az Egyesített Intézmény centruma a mi otthonunk lesz. Intézményünk neve is átalakul, a Veszprém Megyei Önkormányzat Idősek Otthonainak Egyesített Szociális és Módszertani Intézménye név lesz használatban július 1-től. Az egyesítés lakóink mindennapi életében nem hoz változást, továbbra is egyénre szabott, magas minőségű ellátást nyújtunk.

32


Rendezvényünket megtisztelte Kovács Norbert, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke is, aki köszöntőjében a családi összetartás, a közös együttlétek és a különleges ünnepnapok fontosságát hangsúlyozta.

33


Közhírré tétetik címmel vidám programajánlót hallhattunk, ezután pedig elkezdődött a nap zenés – táncos programsorozata.
Elsőként a Takácsi Kenderszer Néptánc és Népdalkör színvonalas műsorát láthattuk, akik dalcsokrokkal és népi tánccal alapozták meg a nap hangulatát. Az előadást hallva megbizonyosodhattunk róla, az együttes méltón kapott arany minősítést tavasszal a Vass Lajos Népdalversenyen!

34


Intézményünk kollektívája vidám takarító tánccal kedveskedett vendégeinknek. A nővérek otthonkában, zenével, tánccal igyekeztek kedvet csinálni a nemszeretem házimunkához. A nagy tapsot hallva valószínűleg ez sikerült is!

35
Ezután következett Délibáb Színjátszó Csoportunk produkciója, Ép testben épp hogy élek címmel. A szereplő nagymamák és nagypapák izgatottan várták, kisunokáik vajon felismerik-e őket jelmezben. Vidám perceket szerzett a közönségnek az előadás, mellyel csapatunk Győrújbaráton, az idősek Ki Mit Tud?- ján harmadik helyezést ért el.
Még számunkra is meglepetés volt egyik lakónk, Gyurovszki néni unokája, György Marci, aki énekelni tanul, így jelentkezett, szeretne elénekelni néhány dalt nagymamája és a többi lakónk örömére. Marci biztosan nem bánta meg, hogy énekelt nekünk, hatalmas tapsot kapott!

36

A délelőtt folyamán hallhattunk még ismert slágereket a Musical Stúdió előadásában. Nekik is nagy sikerük volt!

37


A produkciók utáni szünetben vendégeink az Egészség sátorban vérnyomást és vércukorszintet mérethettek, választ kaphattak egészséggel kapcsolatos kérdéseikre. A gyerekeket játszóházzal vártuk, ahol Jolán néni segítségével fakanálbábot készíthettek, gyöngyöt fűzhettek, sőt ajándék csokoládéval is kedveskedtünk mindenkinek!
Ebédidőben a büfében sütemény, kávé, virsli várta azokat, akik megéheztek. Egy kis szieszta után kezdődtek is délutáni programjaink, szintén a zene és a tánc jegyében. Ellátogatott hozzánk a borsosgyőri asszonyok Bosasszé Tánccsoportja, akik modern és lendületes produkciójukkal még az esőfelhőket is elűzték egy időre a fejünk felől.

38

A nap zárásaként a Pezsgő Kórus dalcsokrát hallgathattuk meg. A jól ismert dalokat sokan együtt dúdoltuk a kórus tagjaival!

39

Volt még időnk elköszönni egymástól, aztán az eső nem várt tovább, eleredt, de ezt mi már nem is nagyon bántuk!
Remek napot tölthettünk együtt lakóinkkal, hozzátartozókkal, valamint a meghívásunkat elfogadó fellépőkkel.


Ezúton is szeretnénk megköszönni minden előadónak, hogy eljöttek hozzánk, hozzájárultak VIII. Családi Napunk sikeréhez! Köszönjük minden kedves Vendégünknek, hogy bennünket megtiszteltek, hozzátartozóiknak örömet szereztek látogatásukkal!

Így búcsúztunk egymástól: Jövőre, együtt, ugyanitt!


KI MIT TUD? - GYŐRÚJBARÁT

Meghívást kaptunk az Egyesített Egészségügyi és Szociális Intézmény Győr és a Nyugat-dunántúli Regionális Szociális Módszertani Központ által a „Generációk egymás közt, egymásért” projekt keretében szervezett Országos Találkozóra, amely a szociális ellátás területén dolgozó szakemberek és az ellátásokat igénybe vevő idősek, sérültséggel élők számára került megrendezésre. Ennek a programsorozatnak keretében rendezték meg az idősek Ki Mit Tud?- ját, ahol otthonunk Délibáb színjátszó csoportja is szerepelt. Az idei évben a szervezők a „népi gyógymódok” téma köré csoportosították a nap programjait. A mi csapatunk előadásának címe a következő volt: „Ép testben épp hogy élek”. Vidám, jó hangulatú darabbal készültünk, remélve, hogy a közönség tetszését elnyeri produkciónk. Tóni bácsi, Magdi néni, Orsi néni és a többi színjátszónk remekül szerepelt!

40

Később megtudtuk, nem csak mi éreztük így, hanem a zsűri is, aki a harmadik helyezést szavazta meg számunkra! Nagyon örültünk, hiszen 38 előadó közül harmadiknak lenni dicsőség! Sok munkával és napi próbával járt, mire úgy éreztük, bemutathatjuk a színdarabunkat. Sikerünkön felbuzdulva mégis úgy érezzük, megérte! Jó együtt lenni, a vidám hangulatú próbákon, majd a bemutató izgalmában, ezért reméljük, még sok felejthetetlen előadás áll előttünk!
Csoportunkat a kupi Háromhatár Kulturális és Sport Egyesület énekkara erősítette, akiknek ezúton is köszönjük a támogatást! Köszönjük még Ferencziné Sebestyén Piroskának a felkészítést, szervezést, valamint Piroska édesapjának, hogy énekünket harmonikán kísérte!


NYUGDÍJAS BÚCSÚZTATÓ


Pénteken délután intézményünk kollektívája jeles eseményre gyűlt össze. Két kollégánk, Joli és Kati nővér nyugdíjba vonul, ezért búcsúztatót szerveztünk részükre. Joli 1970, Kati pedig 1974 óta dolgozott a Pápakovácsi Idősek Otthonában ápoló-gondozóként. Igyekeztünk a búcsút emlékezetessé tenni számukra, ezért egy kis meglepetés műsorral készültünk.

41

Igazgatónő köszöntője, meleg szavai után versekkel, dallal idéztük fel a nyugdíjas korban rejlő szépséget, lehetőségeket, majd egy rövid zenés vetítés vidám képeivel indokoltuk „Miért szeressük a nyugdíjas kort”?!
Átadtuk emlékbe szánt ajándékainkat, virágcsokrokat, majd mindenki személyesen is elbúcsúzott Joli és Kati nővértől.

42


Kívánunk nagyon boldog, hosszú, egészségben, szeretetben eltöltött nyugdíjas éveket mindkettőjüknek!


„KITÁNCOLTUK A MÁJUSFÁT!”


Udvarunkon május elején állítottunk májusfát, eljött az ideje, hogy egy vidám zenés délelőttön „kitáncoljuk”! Kellemes muzsika hangjai csalogattak ki sokakat a szabadba. Összegyűltünk, hogy elbúcsúztassuk a májust, köszöntsük a nyarat, dallal erősítsük összetartozásunkat. Ismerős dallamok, régi és új nóták töltötték be otthonunkat, felidézve a régi nagy mulatozások hangulatát.

43


Mózes Lászlónak köszönjük, hogy harmonikáján játszott gyönyörű zenével, közös énekléssel emlékezetessé tette ezt a napot számunkra!


CIVIL MAJÁLIS 2011.

Sajnos az időjárás nem kedvezett az V. Civil Majális rendezvényeinek május 14-én, vasárnap. Az esős idő miatt a programokat a JMK színházépületében tartották meg.

A Civil Háló Szövetség jelenleg 82 tagszervezetet számlál, ebből mintegy 40-en voltak jelen a Civil Majálison. Köztük a mi alapítványunk, az „Idősekért Pápakovácsi Attyapuszta” Alapítvány.

A sokszínű program remek szórakozási lehetőséget kínált az érdeklődőknek. Különböző szervezetek interaktív foglalkozásain vehettek részt, akik ehhez kedvet éreztek. Láthattunk terápiás kutyabemutatót, a Pápai Mentőszolgálat szakemberei pedig az elsősegélynyújtás alapjaiba vezettek be bennünket. Egy igazi tűzoltóautó belsejét is megnézhették a gyerekek. Legnagyobb érdeklődést persze a színpadon fellépő csoportokat kísérte! A változatos műsorszámok között volt népzenekar, tánccsoport, énekkar, gördeszkás bemutató, valamint Délibáb színjátszó csoportunk! Az Úri-muri - Romazuri című, vidám, zenés, táncos produkcióval készültünk erre az alkalomra. A műsort megelőző hetekben a délutánjaink a felkészüléssel teltek, de a közönség hangos tapsa azt bizonyította, nem volt hiábavaló a sok munka!

44

Egy régimódi cigány család mindennapjaiba pillanthattak bele azok, akik megnézték előadásunkat. Versekkel, hangszerekkel kísért zenével, vidám előadással sikerült jókedvet hozni a nézőtéren ülők közé! Szerepelni jó, így a jövő évi Civil Majálisok is jelen leszünk, egy újabb produkcióval!

Ezúton köszönjük a színjátszó csoport tagjainak, valamint a mentálhigiénés csoportból Ferencziné Sebestyén Piroskának és Töreki Anikónak, hogy színvonalas előadásuk nézőit remek pillanatokkal ajándékozták meg!


A PÁPAI LÉGIBÁZIS NYÍLT NAPJÁN VETTÜNK RÉSZT


Szép időben, jókedvvel és nagyon kíváncsian indultunk a Pápai Légibázis által szervezett „Nyílt nap” – ra. Szerdán, május 11-én, a délelőtt 10 órakor induló csoporthoz csatlakoztunk. Lőrincz Julianna vezetésével jártuk körbe a kiállított repülőgépeket. Leginkább persze a hatalmas C – 17-es gépekre voltunk kíváncsiak mi is, ahogy mindenki más. A levegőben látva a gép óriásinak tűnik, de körbejárva, közvetlen közelről derül csak ki, sokkal nagyobb, mint azt eddig elképzeltük!

45


A nyitott gép gyomrában körülnézhettünk, kipróbáltuk az üléseket, akinek kedve volt, a pilótafülkébe is felmászhatott. Kérdéseinkre szakszerű válaszokat, részletes tájékoztatást kaptunk a gépen lévő katonáktól, valamint kísérőnktől.
Több kisebb repülőt, valamint a kiállított tűzoltó és egyéb szolgálati járműveket is megtekintettük. Láttunk többek között fegyverbemutatót, aknakereső robotot, kommandós felszerelést. Nagyon érdekes és látványos programban volt részünk!
Ezúton is köszönjük Lőrincz Juliannának, hogy segítségével a Pápai „Air Base” nyílt napján részt vehettünk! Felejthetetlen élményekkel lettünk gazdagabbak!


MEGYEFUTÁS XIV.

A Veszprém Megyei Önkormányzat a megye összefogásának kifejezésére, az egészséges életmód, a mozgásgazdag életvitel népszerűsítésére, 2011-ben, május 6-án, a Magyar Sport Napja alkalmából, már 14. alkalommal rendezte meg a „Megyefutás”-t. A küldöttség május 5- én, Gyulafirátótról indult, Pápára május 6-án délelőtt érkezett. A váltóban futottak a Megyei Önkormányzat, a Megyei Rendőr főkapitányság, a VEDAC, a Pápa SE, a Marathon Tömegsport Egyesület és a Péti futóegyesület amatőr és igazolt versenyző futói és minden önként jelentkező. A szervezők különös hangsúlyt helyeztek az egészséges életmód minél szélesebb körű népszerűsítésére, ezen kívül annak hangsúlyozására, hogy a mozgást, a sportos életvitelt sosem késő elkezdeni.
Ahogy a tavalyi évben, úgy idén is „befutott” a csapat intézményünkbe is.
A futókat az udvaron egész csapat lelkes dolgozó várta, hogy a velük közösen megtett rövid távval kifejezzék a mozgás fontosságának szerepét, az egészséges életmód támogatását.

46

Csapatunk Göndör József Ifjúsági-és sport menedzser Úrral


Ezen a jeles eseményen lakóink közül is szép számmal jelen voltak, ők örömmel szurkoltak a sportos kedvű gondozóknak.
A kijelölt táv megtétele után Igazgatónő fogadta a megyezászlóval érkező futókat, majd a zászlóra az otthon logójával díszített szalagot felkötötte, ezzel is jelezvén a nemes célokkal való azonosulásunkat.
Végül a sportolókat vendégül láttuk egy kis frissen sült pogácsával, frissítővel.
Sokat nem időzhettek nálunk, hiszen várta őket a következő állomás.

47


Otthonunkban a lakók egészségi állapotának megőrzésére, karbantartására a mindennapokban különös hangsúlyt helyezünk. A heti rendszerességgel tartott gerinctorna, a helyi adottságoknak köszönhető jó levegőn tett gyakori séták, az ágyhoz kötött ellátottaink rendszeres tornáztatása is ezt a célt szolgálja.


„KAPASZKODÓ” SZOCIÁLIS BÖRZE

Örömmel számolunk be róla, nagyon sikeresen zajlott az immár második alkalommal megrendezett „KAPASZKODÓ” Szociális börze. A Pápakovácsi Idősek Otthona, valamint a dákai Batthyány Ilona Fogyatékos Személyek, Pszichiátrai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye által közösen szervezett konferencia címe a következő volt: Innováció és menedzsment a szociális ellátásban. A programnak a pápai Hotel Arany Griff adott otthont.
A nagyszabású rendezvényen részt vett többek között Nyitrai Imre helyettes államtitkár, Pósfai Gábor, a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal főigazgatója, Polgárdi Imre, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, a két szervező intézmény igazgatója. Az ország számos pontjáról ( pl.: Debrecenből, Salgótarjánból, Budaörsről is) érkeztek a szociális ellátás területén működő intézmények vezetői, a szakma képviselői.
A konferencia célja az volt, hogy olyan hasznos elméleti és gyakorlati tudásanyagot kapjanak az érdeklődők, melyet akár már másnaptól, napi munkájuk során alkalmazni, hasznosítani tudnak. Több előadó is hangsúlyozta: munkánk során a központi szerepet a kliens foglalja el, mi, mint szolgáltatást nyújtók, az ő igényeinek kielégítésére törekszünk. A munkánkat a szeretet és empátia kell, hogy vezérelje, enélkül nem érheti el célját.
Az országos rendezvény lehetőséget biztosított arra is, hogy a kialakulóban lévő Nemzeti Szociálpolitikai Koncepció tartalmáról konzultáljanak a szociális ágazat szakemberei. Nyitrai Imre Helyettes Államtitkár Úr elmondta: a koncepció célja, hogy átláthatóbbá, egyszerűbbé tegye a szociális szolgáltatások rendszerét.
Nagyon hasznos volt a szünetekben folyó szakmai eszmecsere is, hiszen így a hasonló munkakört betöltő kollégák megoszthatták egymással tapasztalataikat, meglátásaikat, ötleteiket. Az előadások után a vendégeknek lehetőséget biztosítottunk a szervező intézmények meglátogatására. Többen éltek is a lehetőséggel, mi pedig örömmel mutattuk meg otthonunkat az érdeklődőknek.
Két éve, hagyományteremtő szándékkal indítottuk el a Szociális Börzénket. Reméljük, 2013 – ban az ideihez hasonló magas színvonalú, széles spektrumú szakmai tanácskozáson találkozhatunk újra!

Recse Róbertné, Rita


ELŐADÁS A ZENETERÁPIA JÓTÉKONY HATÁSAIRÓL

Otthonunkban lakóink már megszokták, hogy hétfőn délelőttönként lehetőségük van zeneterápián részt venni. Megszoktuk ezt már mi, dolgozók is, és szorgalmasan segítünk is minden alkalommal lakóinknak, hogy időben odaérjenek a foglalkozásra. De tulajdonképpen mi is a célja, mire is jó a zeneterápia? Erről eddig nem nagyon hallottunk. Forsthoffer Judit, diplomás zeneterapeuta egy érdekes előadásra hívott bennünket, az ápoló-gondozó személyzet tagjait, hogy elmélyedhessünk kicsit ebben a témában. Az előadás kezdetén zenét hallgattunk, miközben magunk is tapasztaltuk, hogy ugyanazon hangszeren játszott zene hatása nagyon különböző lehet!

48

Megtudtuk, hogy a zeneterápia szó tulajdonképpen gyűjtőfogalom, zenei közegben történő, gyógyító célzatú beavatkozást jelent, nem azonos a zenei neveléssel és szórakozással. A zene nemcsak gyönyörködtet, hanem klinikailag igatolt élettani hatása is van. Így hat a vegetatív működésre, szív- és vérnyomás szabályozásra, légzésre, növelheti a fájdalomküszöböt. Az idősekkel végzett foglalkozásokon előtérbe kerül a verbális és nonverbális kommunikáció fenntartására, a tér-, és időbeli orientáció megőrzésére, figyelem, gondolkozás, emlékezet fenntartására, szociális készségek megőrzésére irányuló funkciója. Ezen kívül fontos szerepe még, hogy emocionális többletet adjon. Segítheti az elfojtott érzelmek, érzések felszínre kerülését, ezáltal a gyógyító folyamat elindulását.
Judit elmondása szerint lakóink kedvelik, várják, örömmel vesznek részt a zeneterápiás foglalkozásokon. Ezt mi is így látjuk, az előadásnak köszönhetően pedig már szakmai szempontok birtokában, jó szívvel ajánljuk minden kedves ellátottunknak a hétfő délelőtti alkalmakat!


MUNKATÁRSUNKTÓL

Körmöndi Istvánné vagyok, Saci nővér. A Pápakovácsi Idősek Otthonában dolgozom, mint ápolónő. 1999-ben is itt dolgoztam, de közben három gyermekem született és velük voltam otthon, mint főállású anyuka. 2011.febr.01-től jöttem vissza ismét dolgozni, közben eltelt egy évtized és el kell, hogy mondjam, rengeteg új, kedvező tapasztalatot szereztem. Szebb és modernebb lett sok minden. Felújították és bővítették az egész épületet. Új lakószobák épültek az időseknek, a régi szobákban tágas, új szekrények; szemkímélő, síkképernyős tv-k; a falvédők helyett higiénikusan tisztítható falburkolatok vannak, a padlózat is jobban tisztítható, csúszásmentes. Több helyen gombnyomásra állítható ágyak és új éjjeli szekrények vannak, amelyek megkönnyítik fekvőbetegeink, no és az ápoló személyzet életét. Új fürdető széket használunk, amely sokat segít a mozgásukban akadályozott időseink tisztálkodásában. Orvosi szoba épült, régebben a nővér szobát használták erre a célra és bizony kellemetlen volt a nővéreknek, ha valamiért zavarni kellett a rendelést. Hetente 3-szor van vásárlási lehetőség a helyben nyitvatartó boltban, régebben csak 1-szer volt. A helyiség is új, nagyobb, nem kell már az udvaron várakozni. Nagyon sok színes programon vehetnek részt az ehhez kedvet érző lakóink. Működik színjátszó kör, rendszeresen van mise, torna, kirándulások. Lelki és testi gyógyulásukat segíti a zeneterápia és a fizikoterápia. Sebkezeléshez, decubitus kezeléséhez új, jobb minőségű és hatékonyabb kötszereket használunk. A lakóink egészségi és ápolási szükségletének megnövekedése miatt megemelkedett a délutános nővérek száma is.

49

Lakóink védelme érdekében elkerítették a területet, korszerű, távvezérelt kapunk van. Örömmel tapasztaltam, hogy új rendszerben történik a fürdetés és az ágyneműcsere. Varroda is működik most már, ahol lakóink ruháit javítják. Megújult a mosoda is. A télen hideg, nyáron meleg, kényelmetlen, zajos Barkas kisbuszt felváltotta a modern Ducato kisbusz.
Nagyon örülök, hogy sok pozitívumot tapasztaltam. Biztos vagyok benne, ezek a változások az időseink kényelmét, jobb hangulatát segítik, hogy hátralévő éveiket szebb és nyugodtabb környezetben tölthessék.