Anyák napja egy héten át

Május első hetében a halimbai óvodások és felkészítő óvónénijük tisztelte meg szőci otthonunk lakóit. Az anyák napi műsoron nem csak édesanyák, nagymamák, hanem férfilakóink is megjelentek, hisz ezen a csodás nemzetközi ünnepen mindenki ünnepel.

Ezen a napon mindenkinek kortól-nemtől függetlenül van kire gondolnia, van kinek hálát adnia, még ha csak lélekben is. Megható megemlékezéssel került erre sor intézményünk ebédlőjében, ahol a magas számú jelenlévők ellenére is sikerült családias légkört teremteni.

   

Az óvodások műsorát intézményünk lakóközössége nevében a mentálhigiénés csoport munkatársai, Müller Péter szavaival köszönték meg: „Az ember végül rádöbben, hogy egész életében csak az volt az igazán értékes, örömteli és jó, amikor szeretett. És szerették.„

Kedden Gizella napi előadásban volt részük ellátottjainknak. Gizella, aki szintén édesanya volt, sok-sok nemes erényt tanított önmegtartóztató, kitartó, példaértékű, elszánt életvezetésével, és nemes törekvéseivel múlhatatlan értékeket teremtett. Mondhatjuk, hogy a nemzet anyja volt, hisz bár két fiúgyermeket szült, mégis ezrek- tízezrek-százezrek tanultak tőle. Neve még több mint ezer év elteltével is tanít és tiszteletet követel.

Az igényes program Böjte Csaba atya előadásának megtekintésével zárult. A mai ember szóhasználatával, humorával és intelligenciájával tárult elénk egy kor dicső eszméje és a kereszténység örökérvényű tanítása. Böjte Csaba atya, „Gizella hitte, hogy Jézus Krisztus nem bóvlit árult, hanem valóban olyan értékeket hozott el számunkra, ami képes megváltoztatni életünket.”

Szerdán kézműves programra került sor, amely alkalmat adott arra, hogy az édesanyák kezének munkáit felelevenítsék a résztvevők. Miközben készültek a papírcsodák, az ellátottak meséltek a régi asszonyok dolgos kezeiről. Régen még gyúrták a tésztát, kézzel mosták a ruhát, de volt aki hímzett, kertészkedett és festett is.

Csütörtökön a hónap születésnaposait köszöntöttük. Halász Judit ismert dalát követően versekkel, dalokkal és süteményekkel ünnepelt sok-sok szépkorú. Itt ismételten megemlékeztünk az édesanyákról több ünnepelt is megosztotta a jelenlevőkkel, hogy neki mit mesélt édesanyja a születéséről.

A hetet végül a madarak és fák napjának ünnepével zártuk. A teremtés és életkörforgás iránti tiszteletet a megemlékezés után aktív vetélkedővel folytattuk. A vetélkedő résztvevői széleskörű ismereteiket tehették próbára. A versenyzők oklevelet és ajándékot kaptak a zsűritől. A programban gazdag hét témái összefűződtek. Összefűződtek egy olyan nemes érzés és tiszteletet érdemlő téma köré, ami minden ember életét meghatározza. Az édesanyák értéket teremtenek. A legnagyobbat. Minket!

Páhiné Zsédely Anikó

Intézmény: