Nagyanyáink receptjei

Pudingos-mazsolás kakaós szelet

Hozzávalók a tésztához:   2  db tojás

                                        50  dkg cukor

                                         50  dkg liszt

                                        10  dkg margarin

                                          5  dl tej

                                          5  dkg kakaópor

                                          1  teáskanál szódabikarbóna

Hozzávalók a krémhez:      7,5 dl tej

                                           3 cs. vaníliás pudingpor

                                           5 ek. cukor

                                           1 cs. vaníliás cukor

                                           10 dkg margarin

                                          20 dkg mazsola

A tetejére:                         kókuszreszelék

Elkészítés:

A tojásokat a cukorral, majd a margarinnal kikeverjük. Utána hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, a kakaóport és a tejet lassanként adagolva. 160 °C -on megsütjük.
A krémhez fél liter tejet felforralunk és belekeverjük a maradék tejjel elkevert pudingport, cukrot, vaníliás cukrot. Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a margarint és végül a mazsolát.
A krémet egyenletesen a tésztára kenjük, megszórjuk kókuszreszelékkel. Néhány órára hűtőbe tesszük és szeleteljük. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gesztenyés kocka

Hozzávalók a tésztához:   1 tojás

                                       1/2 csésze cukor

                                          1 csésze tej

                                           1 csésze liszt

                                       1/2 csésze olaj

                                          1 csésze darált dió

Hozzávalók a krémhez:   3 csomag pudingpor

                                      7,5 dl tej

                                        5 evőkanál cukor

                                       15 dkg vaj

                                        1 csomag gesztenyepüré

A tetejére:                        4 dkg cukrozatlan kakaópor

Elkészítés:

A tojást a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk fokozatosan az olajat, majd felváltva a lisztet és a tejet. Végül a diót is a tésztához adagoljuk. 180 °C-on megsütjük.
A krémhez fél liter tejet felforralunk. A pudingport elkeverjük a cukorral, a maradék tejjel és ezt a felforrt tejhez adva besűrítjük. Langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük a gesztenyepürét és a vajat. A kihűlt tészta tetejére kenjük a krémet és meghintjük kakaóporral. 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Boci szelet

Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt

                                         1 teáskanál szódabikarbóna

                                         2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

                                         1 dl olaj

                                         15 dkg cukor

                                         1 tojás

                                         3 dl tej

a túrós töltelékhez: 1 tojás

                                5 dkg cukor

                                1 vaníliás cukor

                               25 dkg túró

                                2 dl 20 %-os tejföl

                                1 evőkanál búzadara

                                csipet só

Elkészítés:

A tojást a cukorral elkeverjük, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a többi alapanyagot. Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk. A túrótöltelékhez válasszuk szét a tojást. A sárgáját a kétféle cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a tejfölt, a búzadarát, majd óvatosan beleforgatjuk a sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. A túrómasszát evőkanál segítségével a tésztára adagoljuk, majd 180 °C-on kb. 30 percig sütjük. Langyosra hűtve szeleteljük.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Citromos szelet

Hozzávalók a tésztához:  4 tojás

                                       13 dkg kristálycukor

                                          8 dkg olvasztott margarin

                                          1 citrom leve és héja

                                        12 dkg liszt

                                          1 csomag sütőpor

a mázhoz:   15 dkg porcukor

                   1/2 citrom leve (2 ek.)

Elkészítés:

A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a citrom lereszelt héját és a levét, az olvasztott vajat, a sütőporral elkevert lisztet, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kb. 25X35 cm-es kivajazott, enyhén belisztezett tepsibe simítjuk és 180 °C-on sütjük. Ha kihűlt, citrommázzal bevonjuk. Ehhez a porcukrot a citromlével addig kevergetjük, míg teljesen fel nem oldódik. Egyenletesen a tésztára kenjük, dermedni hagyjuk.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Muffin

Hozzávalók:  1 tojás

                      25 dkg cukor

                      5 dkg margarin

                      2,5 dl tej

                      4 dkg cukrozatlan kakaópor

                     25 dkg liszt

                     1 teáskanál szódabikarbóna

Elkészítés:

A tojást a margarinnal és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tej felét, a kakaóport, a szódabikarbónával elkevert lisztet és a maradék tejjel hígítjuk. A muffinsütőbe beletesszük a papírokat és kanál segítségével beleadagoljuk a tésztát. Sütjük. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

2017-ben elkészített sütemények receptjeinek leírása:

Raffaelló szelet:

Hozzávalók a tésztához: 6 tojás fehérje

                                      20 dkg kristálycukor

                                      10 dkg liszt

                                      10 dkg kókuszreszelék

Hozzávalók a krémhez: 6 tojás sárgája

                                      1 csomag főzni való vanília ízű pudingpor

                                      4 dl tej

                                     25 dkg porcukor

                                     25 dkg margarin

a tetejére:                      5 dkg kókuszreszelék

                                    28 szem mogyoró

Elkészítés:

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a cukrot is hozzáadjuk. A lisztet a kókuszreszelékkel összekeverjük, óvatos mozdulatokkal a habba forgatjuk. Kivajazott, belisztezett tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 20 percig sütjük. A krémhez a tojássárgákat a pudingporral, 1 dl tejjel és a fele cukorral simára keverjük. A 3 dl forrásban levő tejhez öntjük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. A margarint először magában, majd a többi cukorral együtt habosra keverjük. A kihűlt pudingot kanalanként beledolgozzuk, majd a már ugyancsak hideg tésztára kenjük. A tetejét kókuszreszelékkel meghintjük és mogyoróval díszítjük. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Karácsonyi készülődés idején az elmaradhatatlan mézeskalácsot sütöttük meg, melyet aztán az ünnepnek megfelelően díszítettünk.

Mézeskalács receptje

Hozzávalók: 50 dkg liszt

                     13 dkg kristálycukor

                     13 dkg méz

                     15 dkg margarin

                       3 tojás

                       3 teáskanál szódabikarbóna

                       2 ek. mézessütemény fűszerkeverék

A lisztet, szódabikarbónát, cukrot és a mézessütemény fűszerkeveréket összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a mézet, a margarint és tésztává gyúrjuk. Pihentetjük fél óráig. Lisztezett gyúródeszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd karácsonyi formákat szaggatunk ki belőle. Tepsibe téve 180 fokon kb. 8 perc alatt sütőben kisütjük.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Diós kifli receptje

Hozzávalók:   40 dkg liszt

                       25 dkg margarin

                       20 dkg darált dió

                         2 tojás sárgája

                       20 dkg porcukor

                            csipet só

Az alapanyagokat összegyúrjuk és 5 cipót készítünk. Mindegyiket 10 részre osztjuk és kifliket formázunk belőle. 180 fokon kisütjük és porcukorral meghintjük.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ősszel a szezonális gyümölcsök közül a frissen érő almát választottuk alapanyagul a piténkhez.

Almás pite receptje

Hozzávalók a tésztához:  60 dkg liszt

                                           1 teáskanál szódabikarbóna

                                        25 dkg margarin   

                                           5 dkg cukor

                                           2 tojás

                                           1,75 dl  20 %-os tejföl

Hozzávalók a töltelékhez:  1,5 kg alma

                                            10 dkg cukor

                                              2 evőkanál fahéj

                                              1 citrom leve                      

Liszttel elkeverjük a szódabikarbónát, hozzáadjuk a margarint, a cukrot, a két egész tojást és a tejfölt. Alaposan öszzedolgozzuk és két részre osztjuk. Pihentetjük. Közben az almatöltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, lereszeljük. A cukorral, a fahéjjal és a citromlével együtt puhára pároljuk.  Egy kb. 38 cmx38cm-es tepsit enyhén kiolajozzuk. Belehelyezzük az egyik kinyújtott tésztalapot. Erre terítjük a tölteléket és ráfektetjük a másik kinyújtott lapot is. Lekenjük 1 felvert tojással, villával megszurkáljuk a tetejét több helyen és 180 fokon sütjük. 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A nyár végén egy kicsit őszbe hajló diós ízek után kutatva a férfi szeszélyt készítettük el.

Férfi szeszély receptje

Hozzávalók:   3 tojás

                     20 dkg cukor

                     20 dkg liszt

                       1 teáskanál szódabikarbóna

                       2 evőkanál rum

                       2 dkg zsír

                       1 citrom héja

                     15 dkg darált dió

                       2,5 dl tej

Az egész tojásokat a zsírral, cukorral együtt alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a szódabikarbónás lisztet,  a rumot, a lereszelt citromhéjat. Végül a tejjel és a darált dióval sima tésztává dolgozzuk. Kizsírozott, lisztezett tepsiben tűpróbáig sütjük.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Júliusban a szezonális gyümölcs lehetőségét kihasználva hazai barackból készítettük süteményünket.

Barackos lepény receptje

Hozzávalók:   30 dkg liszt

                       30 dkg cukor

                       25 dkg margarin

                          5 tojás

                           1 kg barack

                        1/2 teáskanál szódabikarbóna

A vajat a cukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát majd a tojásfehérjéből vert kemény habot. A masszát egy kivajazott tepsibe simítjuk. A barack héját lehúzzuk, kimagozzuk és szeletekre vágva eloszlatjuk a tészta tetején. 180 fokon sütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A nyári melegben sütés nélkül készíthető kókuszgolyóval leptük meg lakóinkat.

Kókuszgolyó receptje

Hozzávalók:         25 dkg darált háztartási keksz

                               4 evőkanál méz

                                1 evőkanál kakaópor

                                5 dkg olvasztott vaj

                                1 dl tej

                             4-5 evőkanál baracklekvár

                                2 evőkanál rum

                         10-15 dkg kókuszreszelék

Az alapanyagokat összekeverjük és diónyi golyókat formálunk belőle. Egyenként beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. Hűtőszekrénybe téve hagyjuk az ízeket összeérni. Néhány óra múlva fogyasztható.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Májusban egy számomra nagyon kedvelt, gyermekkoromban megismert nosztalgikus süteményt, a kókuszos habtekercset készítettük el lakóinkkal.

Kókuszos habtekercs receptje

Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt

                                        25 dkg margarin

                                          2 dkg élesztő

                                          2 dl tej

                                          4 tojás sárgája

Hozzávalók a habhoz:     4 tojás fehérje

                                      30 dkg cukor

                                      20 dkg kókuszreszelék

A kelt tésztához tálba szitáljuk a lisztet. Az élesztőt elmorzsoljuk a 2 dl felforralt tejben és egy kevés cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a margarint és a tojássárgákat, majd alaposan kidolgozzuk. Miután megkelt, 4 cipót formálunk belőle. A 4 tojás fehérjét felverjük a cukorral és hozzákeverjük a kókuszreszeléket. Ezzel kenjük meg mind a négy tésztalapot, majd feltekerjük és 1-1,5 cm-es tekercseket vágunk belőle. Kivajazott tepsibe fektetjük és sütjük.

A kókuszreszelék helyett dióval vagy mákkal is készíthetjük. Mindegyikkel kitűnő.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kuktaklubunk közkívánatra elkészítette a mindenki által nagyon kedvelt palacsintát.

Palacsinta receptje

Hozzávalók:   8 tojás

                       1 kg liszt

                       1,2 l tej

                       1,2 l víz

                       0,5 dl olaj

                       1 teáskanál só

A  tojásokat a sóval felverjük, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet,  a tejet és a vizet. Csomómentesre keverjük és közben hozzáadjuk az olajat. 10-15 percig állni hagyjuk. Forró palacsintasütőben egyesével kisütjük. Ízesíthetjük pl. lekvárral, kakaóporral, túróval vagy dióval, de egyéni kreativitásunknak megfelelően kipróbálhatunk más töltelékeket is.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Márciusban egy hagyományos linzerkarikát sütöttünk.

Linzerkarika receptje      

Hozzávalók:  25 dkg cukor

                      50 dkg margarin

                      75 dkg liszt

                      1 tojás sárgája

                      1/2 citrom leve

                      csipet só

Az alapanyagokat összegyúrjuk, kb. 4 részre osztva kinyújtjuk. Kiszúróformával szaggatjuk és a tepsiben egymáshoz közel elhelyezzük. 160 fokon sütjük. Kihűlés után lekvárral megkenjük. Legalább egy éjszakán keresztül hagyjuk puhulni.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Februárban illatos-puha sós tallérral leptük meg a lakóinkat.

Sajtos tallér receptje

Hozzávalók:   1 kg liszt

                    1/2 teáskanál szódabikarbóna

                     25 dkg margarin

                       2 tojás

                       3 teáskanál só

                       4 dl tejföl

                     20 dkg reszelt sajt

                       2 ek. étolaj

                       3 ek. köménymag

A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, hozzáadjuk a margarint, az egész tojásokat. Beledolgozzuk a reszelt sajtot, a tejfölt, az étolajat és a 3 evőkanál köménymag hozzáadása után az egészet jól öszegyúrjuk. Diónyi golyókat készítünk belőle és a tallérsütőben mind a két oldalát rövid ideig tartva elkészítjük.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A téli hidegben csokis-kókuszos finomságra vágyva kókuszkockát sütöttünk.

Kókuszkocka receptje

Hozzávalók a tésztához:  6 dkg Ráma margarin

                                         2 evőkanál méz

                                         2 tojás

                                         2,5 dl tej

                                       40 dkg cukor

                                       40 dkg liszt

                                        1 teáskanál szódabikarbóna

Hozzávalók a mázhoz:  25 dkg margarin

                                      30 dkg cukor

                                        6 dkg kakaópor

                                       10 evőkanál tej

                                         0,3 dl rum

 A kókuszba forgatáshoz: kb. 20 dkg kókuszreszelék                          

Az olvasztott margarint összekeverjük a mézzel, a cukorral, a tojással, majd hozzáadjuk tejet és a szódabikarbónával elkevert lisztet. Olajjal kikent és liszttel enyhén behintett kb. 38cmx38cm-es tepsibe öntjük a masszát. 180 fokon  tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk. Csokimázba mártjuk, majd kókuszreszélékbe forgatjuk.

A  recepteket lejegyezte: Fejesné Böröczky Ágota mentálhigiénés munkatárs

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Vaníliás-kókuszos kifli

 

Hozzávalók:
- 20 dkg kókusz
-10 dkg rétesliszt
- 23 dkg margarin
- 40 dkg porcukor
- fél sütőpor
- 1 vaníliás cukor

Elkészítése:
A szárazanyagokat összevegyítjük, fontos, hogy mindegyik csomómentes legyen. Utána a felpuhult margarint eldolgozzuk benne, majd kezdődhet a formák betöltése. A formákat nem kell teljesen betölteni, mivel a sütőpor miatt kiemelkedik a tészta a formából. Előmelegített sütőben 10 perc alatt 180 fokon készre sütjük. Kihűlés után a két végét csokimázba mártjuk!

Csokimáz receptje:
- 1 ek. kakaót kikeverjük 5 ek. porcukorral csomómentesre
- belerakunk 5 dkg margarint, 2 ek. forró vizet és felforraljuk.

Jó étvágyat kívánunk az omlós, illatos kiflikhez!


A receptet lejegyezte: Töreki Anikó mentálhigiénés munkatárs
 

================================================================================

 

EXTRA OMLÓS VANÍLIÁS KIFLIT KÉSZÍTETTÜNK!


Májusi Kukta klubunk alkalmával ismét egy nagyon finom édes linzertésztát készítettünk el.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
7,5 dkg porcukor
10 dkg dió
20 dkg Rama
½ cs. sütőpor
2 cs. vaníliás cukor

A hozzávalókat összegyúrjuk, majd ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. Egyforma hosszúságú darabokra vágjuk, kifli alakúra hajtjuk és a sütőlemezre tesszük. Kb. 175 fokon sütjük. Még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral.
Mi persze nagyban gondolkodunk! Háromszoros adagot készítettünk! És egy kis titok: Hogy omlós legyen a süti, egy rész margarint zsírral helyettesítettünk.
Jolán néni nagy szakértelemmel irányította a munkát, persze ilyen jó segítők mellett, mint Ilonka néni, Annus néni és Marika néni, nem is volt nehéz dolga!

51


Az édes illatok a konyhába csalogattak többeket. Kóstolóban nem volt hiány! Hamar elfogyott a finom sütemény, mi pedig az elismerésnek, dicséretnek örültünk, ami bizonyította, megint sikerült valami igazán finomat alkotnunk!

52


„BOSZORKÁNYSZEMET” KÉSZÍTETTÜNK!

Áprilisi Kukta klubunk összejövetelén egy édes és nagyon finom, diós – lekváros linzertésztát készítettünk.


Receptje a következő:
Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg porcukor
40 dkg margarin
½ cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
3 tojás sárgája
1 citrom leve és héja
lekvár a tetejére

A fenti hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, majd diónyi gombócokat formálunk belőle. Enyhén felvert tojásfehérjébe, majd darált dióba mártjuk, a sütőlemezre rakjuk. Kicsit ellapítjuk, közepét ujjunkkal benyomjuk .
Sütés után hűlni hagyjuk, majd közepét lekvárral töltjük.

53


Náncsi néni, és a két Ilonka néni nagy szakértelemmel gombócolták, mártották, majd töltötték a süteményt. Míg sült, jóízű beszélgetéssel múlattuk az időt. Szóba kerültek a régi receptek, a hagyományos házi tészták, különböző sütési fortélyok. Hamar elkészültek a kis pogácsák, már kanalazhattuk is rá a finom eperlekvárt.

54

Kellemesen töltöttük ezt a délelőttöt. Az elkészült édesség pedig nagy népszerűségnek örvendett lakóink között!

Legközelebb valamilyen gyümölcsös finomságot készítünk együtt!


SÓS KIFLIT SÜTÖTTÜNK!

Ez alkalommal Kukta klubunk résztvevőivel valami sós finomságot szerettünk volna készíteni. A választásunk egy egyszerű, de nagyszerű sós kifli receptjére esett.

A recept a következő:

1 kg liszt
2 dl olaj
kb. fél liter tej
kis cukor
5 dkg élesztő (cukros tejben felfuttatjuk!)
kb. 1 evőkanál só

A hozzávalókból sima tésztát dagasztunk, majd 5 részre osztjuk, a cipókat kör alakúra nyújtjuk, majd 16 cikkre vágjuk. A cikkek szélébe kis kockányi margarint teszünk, majd feltekerjük kifli alakúra a kör közepe felé. A kész kifliket felvert tojással megkenjük, majd sajttal vagy köménymaggal megszórjuk, ezután megsütjük.
Sütés közben a jó kelt tészta dagasztásának titkairól beszélgettünk. Jó volt egy kicsit nosztalgiázni, közösen sütögetni, majd a finom sütemény elkészültének örülni.

55


A kész süteményt lakóink jó étvággyal elfogyasztották, nagy sikere volt!