Pudingos-mazsolás kakaós szelet
Hozzávalók a tésztához: 2 db tojás
50 dkg cukor
50 dkg liszt
10 dkg margarin
5 dl tej
5 dkg kakaópor
1 teáskanál szódabikarbóna
Hozzávalók a krémhez: 7,5 dl tej
3 cs. vaníliás pudingpor
5 ek. cukor
1 cs. vaníliás cukor
10 dkg margarin
20 dkg mazsola
A tetejére: kókuszreszelék
Elkészítés:
A tojásokat a cukorral, majd a margarinnal kikeverjük. Utána hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, a kakaóport és a tejet lassanként adagolva. 160 °C -on megsütjük.
A krémhez fél liter tejet felforralunk és belekeverjük a maradék tejjel elkevert pudingport, cukrot, vaníliás cukrot. Langyosra hűtjük, majd hozzáadjuk a margarint és végül a mazsolát.
A krémet egyenletesen a tésztára kenjük, megszórjuk kókuszreszelékkel. Néhány órára hűtőbe tesszük és szeleteljük.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Gesztenyés kocka
Hozzávalók a tésztához: 1 tojás
1/2 csésze cukor
1 csésze tej
1 csésze liszt
1/2 csésze olaj
1 csésze darált dió
Hozzávalók a krémhez: 3 csomag pudingpor
7,5 dl tej
5 evőkanál cukor
15 dkg vaj
1 csomag gesztenyepüré
A tetejére: 4 dkg cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A tojást a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáadjuk fokozatosan az olajat, majd felváltva a lisztet és a tejet. Végül a diót is a tésztához adagoljuk. 180 °C-on megsütjük.
A krémhez fél liter tejet felforralunk. A pudingport elkeverjük a cukorral, a maradék tejjel és ezt a felforrt tejhez adva besűrítjük. Langyosra hűtjük, majd hozzákeverjük a gesztenyepürét és a vajat. A kihűlt tészta tetejére kenjük a krémet és meghintjük kakaóporral.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Boci szelet
Hozzávalók a tésztához: 20 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
1 dl olaj
15 dkg cukor
1 tojás
3 dl tej
a túrós töltelékhez: 1 tojás
5 dkg cukor
1 vaníliás cukor
25 dkg túró
2 dl 20 %-os tejföl
1 evőkanál búzadara
csipet só
Elkészítés:
A tojást a cukorral elkeverjük, majd fokozatosan adagoljuk hozzá a többi alapanyagot. Kivajazott, lisztezett tepsibe simítjuk. A túrótöltelékhez válasszuk szét a tojást. A sárgáját a kétféle cukorral elkeverjük. Hozzáadjuk a túrót, a tejfölt, a búzadarát, majd óvatosan beleforgatjuk a sóval kemény habbá vert tojásfehérjét. A túrómasszát evőkanál segítségével a tésztára adagoljuk, majd 180 °C-on kb. 30 percig sütjük. Langyosra hűtve szeleteljük.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Citromos szelet
Hozzávalók a tésztához: 4 tojás
13 dkg kristálycukor
8 dkg olvasztott margarin
1 citrom leve és héja
12 dkg liszt
1 csomag sütőpor
a mázhoz: 15 dkg porcukor
1/2 citrom leve (2 ek.)
Elkészítés:
A tojássárgáját a cukorral fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a citrom lereszelt héját és a levét, az olvasztott vajat, a sütőporral elkevert lisztet, majd a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kb. 25X35 cm-es kivajazott, enyhén belisztezett tepsibe simítjuk és 180 °C-on sütjük. Ha kihűlt, citrommázzal bevonjuk. Ehhez a porcukrot a citromlével addig kevergetjük, míg teljesen fel nem oldódik. Egyenletesen a tésztára kenjük, dermedni hagyjuk.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Muffin
Hozzávalók: 1 tojás
25 dkg cukor
5 dkg margarin
2,5 dl tej
4 dkg cukrozatlan kakaópor
25 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
Elkészítés:
A tojást a margarinnal és a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tej felét, a kakaóport, a szódabikarbónával elkevert lisztet és a maradék tejjel hígítjuk. A muffinsütőbe beletesszük a papírokat és kanál segítségével beleadagoljuk a tésztát. Sütjük.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
2017-ben elkészített sütemények receptjeinek leírása:
Raffaelló szelet:
Hozzávalók a tésztához: 6 tojás fehérje
20 dkg kristálycukor
10 dkg liszt
10 dkg kókuszreszelék
Hozzávalók a krémhez: 6 tojás sárgája
1 csomag főzni való vanília ízű pudingpor
4 dl tej
25 dkg porcukor
25 dkg margarin
a tetejére: 5 dkg kókuszreszelék
28 szem mogyoró
Elkészítés:
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a vége felé apránként a cukrot is hozzáadjuk. A lisztet a kókuszreszelékkel összekeverjük, óvatos mozdulatokkal a habba forgatjuk. Kivajazott, belisztezett tepsibe simítjuk. Előmelegített sütőben 170 fokon kb. 20 percig sütjük. A krémhez a tojássárgákat a pudingporral, 1 dl tejjel és a fele cukorral simára keverjük. A 3 dl forrásban levő tejhez öntjük, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük. A margarint először magában, majd a többi cukorral együtt habosra keverjük. A kihűlt pudingot kanalanként beledolgozzuk, majd a már ugyancsak hideg tésztára kenjük. A tetejét kókuszreszelékkel meghintjük és mogyoróval díszítjük. Hűtőszekrényben dermedni hagyjuk.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Karácsonyi készülődés idején az elmaradhatatlan mézeskalácsot sütöttük meg, melyet aztán az ünnepnek megfelelően díszítettünk.
Mézeskalács receptje
Hozzávalók: 50 dkg liszt
13 dkg kristálycukor
13 dkg méz
15 dkg margarin
3 tojás
3 teáskanál szódabikarbóna
2 ek. mézessütemény fűszerkeverék
A lisztet, szódabikarbónát, cukrot és a mézessütemény fűszerkeveréket összekeverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a mézet, a margarint és tésztává gyúrjuk. Pihentetjük fél óráig. Lisztezett gyúródeszkán 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd karácsonyi formákat szaggatunk ki belőle. Tepsibe téve 180 fokon kb. 8 perc alatt sütőben kisütjük.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Diós kifli receptje
Hozzávalók: 40 dkg liszt
25 dkg margarin
20 dkg darált dió
2 tojás sárgája
20 dkg porcukor
csipet só
Az alapanyagokat összegyúrjuk és 5 cipót készítünk. Mindegyiket 10 részre osztjuk és kifliket formázunk belőle. 180 fokon kisütjük és porcukorral meghintjük.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ősszel a szezonális gyümölcsök közül a frissen érő almát választottuk alapanyagul a piténkhez.
Almás pite receptje
Hozzávalók a tésztához: 60 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
25 dkg margarin
5 dkg cukor
2 tojás
1,75 dl 20 %-os tejföl
Hozzávalók a töltelékhez: 1,5 kg alma
10 dkg cukor
2 evőkanál fahéj
1 citrom leve
Liszttel elkeverjük a szódabikarbónát, hozzáadjuk a margarint, a cukrot, a két egész tojást és a tejfölt. Alaposan öszzedolgozzuk és két részre osztjuk. Pihentetjük. Közben az almatöltelékhez a gyümölcsöt meghámozzuk, lereszeljük. A cukorral, a fahéjjal és a citromlével együtt puhára pároljuk. Egy kb. 38 cmx38cm-es tepsit enyhén kiolajozzuk. Belehelyezzük az egyik kinyújtott tésztalapot. Erre terítjük a tölteléket és ráfektetjük a másik kinyújtott lapot is. Lekenjük 1 felvert tojással, villával megszurkáljuk a tetejét több helyen és 180 fokon sütjük.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A nyár végén egy kicsit őszbe hajló diós ízek után kutatva a férfi szeszélyt készítettük el.
Férfi szeszély receptje
Hozzávalók: 3 tojás
20 dkg cukor
20 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
2 evőkanál rum
2 dkg zsír
1 citrom héja
15 dkg darált dió
2,5 dl tej
Az egész tojásokat a zsírral, cukorral együtt alaposan kikeverjük, hozzáadjuk a szódabikarbónás lisztet, a rumot, a lereszelt citromhéjat. Végül a tejjel és a darált dióval sima tésztává dolgozzuk. Kizsírozott, lisztezett tepsiben tűpróbáig sütjük.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Júliusban a szezonális gyümölcs lehetőségét kihasználva hazai barackból készítettük süteményünket.
Barackos lepény receptje
Hozzávalók: 30 dkg liszt
30 dkg cukor
25 dkg margarin
5 tojás
1 kg barack
1/2 teáskanál szódabikarbóna
A vajat a cukorral és a tojássárgákkal habosra keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a szódabikarbónát majd a tojásfehérjéből vert kemény habot. A masszát egy kivajazott tepsibe simítjuk. A barack héját lehúzzuk, kimagozzuk és szeletekre vágva eloszlatjuk a tészta tetején. 180 fokon sütjük. Ha kihűlt, porcukorral meghintve tálaljuk.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A nyári melegben sütés nélkül készíthető kókuszgolyóval leptük meg lakóinkat.
Kókuszgolyó receptje
Hozzávalók: 25 dkg darált háztartási keksz
4 evőkanál méz
1 evőkanál kakaópor
5 dkg olvasztott vaj
1 dl tej
4-5 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál rum
10-15 dkg kókuszreszelék
Az alapanyagokat összekeverjük és diónyi golyókat formálunk belőle. Egyenként beleforgatjuk a kókuszreszelékbe. Hűtőszekrénybe téve hagyjuk az ízeket összeérni. Néhány óra múlva fogyasztható.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Májusban egy számomra nagyon kedvelt, gyermekkoromban megismert nosztalgikus süteményt, a kókuszos habtekercset készítettük el lakóinkkal.
Kókuszos habtekercs receptje
Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt
25 dkg margarin
2 dkg élesztő
2 dl tej
4 tojás sárgája
Hozzávalók a habhoz: 4 tojás fehérje
30 dkg cukor
20 dkg kókuszreszelék
A kelt tésztához tálba szitáljuk a lisztet. Az élesztőt elmorzsoljuk a 2 dl felforralt tejben és egy kevés cukorral felfuttatjuk. Hozzáadjuk a margarint és a tojássárgákat, majd alaposan kidolgozzuk. Miután megkelt, 4 cipót formálunk belőle. A 4 tojás fehérjét felverjük a cukorral és hozzákeverjük a kókuszreszeléket. Ezzel kenjük meg mind a négy tésztalapot, majd feltekerjük és 1-1,5 cm-es tekercseket vágunk belőle. Kivajazott tepsibe fektetjük és sütjük.
A kókuszreszelék helyett dióval vagy mákkal is készíthetjük. Mindegyikkel kitűnő.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kuktaklubunk közkívánatra elkészítette a mindenki által nagyon kedvelt palacsintát.
Palacsinta receptje
Hozzávalók: 8 tojás
1 kg liszt
1,2 l tej
1,2 l víz
0,5 dl olaj
1 teáskanál só
A tojásokat a sóval felverjük, majd folyamatosan adagoljuk hozzá a lisztet, a tejet és a vizet. Csomómentesre keverjük és közben hozzáadjuk az olajat. 10-15 percig állni hagyjuk. Forró palacsintasütőben egyesével kisütjük. Ízesíthetjük pl. lekvárral, kakaóporral, túróval vagy dióval, de egyéni kreativitásunknak megfelelően kipróbálhatunk más töltelékeket is.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Márciusban egy hagyományos linzerkarikát sütöttünk.
Linzerkarika receptje
Hozzávalók: 25 dkg cukor
50 dkg margarin
75 dkg liszt
1 tojás sárgája
1/2 citrom leve
csipet só
Az alapanyagokat összegyúrjuk, kb. 4 részre osztva kinyújtjuk. Kiszúróformával szaggatjuk és a tepsiben egymáshoz közel elhelyezzük. 160 fokon sütjük. Kihűlés után lekvárral megkenjük. Legalább egy éjszakán keresztül hagyjuk puhulni.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Februárban illatos-puha sós tallérral leptük meg a lakóinkat.
Sajtos tallér receptje
Hozzávalók: 1 kg liszt
1/2 teáskanál szódabikarbóna
25 dkg margarin
2 tojás
3 teáskanál só
4 dl tejföl
20 dkg reszelt sajt
2 ek. étolaj
3 ek. köménymag
A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, hozzáadjuk a margarint, az egész tojásokat. Beledolgozzuk a reszelt sajtot, a tejfölt, az étolajat és a 3 evőkanál köménymag hozzáadása után az egészet jól öszegyúrjuk. Diónyi golyókat készítünk belőle és a tallérsütőben mind a két oldalát rövid ideig tartva elkészítjük.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
A téli hidegben csokis-kókuszos finomságra vágyva kókuszkockát sütöttünk.
Kókuszkocka receptje
Hozzávalók a tésztához: 6 dkg Ráma margarin
2 evőkanál méz
2 tojás
2,5 dl tej
40 dkg cukor
40 dkg liszt
1 teáskanál szódabikarbóna
Hozzávalók a mázhoz: 25 dkg margarin
30 dkg cukor
6 dkg kakaópor
10 evőkanál tej
0,3 dl rum
A kókuszba forgatáshoz: kb. 20 dkg kókuszreszelék
Az olvasztott margarint összekeverjük a mézzel, a cukorral, a tojással, majd hozzáadjuk tejet és a szódabikarbónával elkevert lisztet. Olajjal kikent és liszttel enyhén behintett kb. 38cmx38cm-es tepsibe öntjük a masszát. 180 fokon tűpróbáig sütjük. Ha kihűlt, kockákra vágjuk. Csokimázba mártjuk, majd kókuszreszélékbe forgatjuk.
A recepteket lejegyezte: Fejesné Böröczky Ágota mentálhigiénés munkatárs
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Vaníliás-kókuszos kifli
Hozzávalók:
- 20 dkg kókusz
-10 dkg rétesliszt
- 23 dkg margarin
- 40 dkg porcukor
- fél sütőpor
- 1 vaníliás cukor
Elkészítése:
A szárazanyagokat összevegyítjük, fontos, hogy mindegyik csomómentes legyen. Utána a felpuhult margarint eldolgozzuk benne, majd kezdődhet a formák betöltése. A formákat nem kell teljesen betölteni, mivel a sütőpor miatt kiemelkedik a tészta a formából. Előmelegített sütőben 10 perc alatt 180 fokon készre sütjük. Kihűlés után a két végét csokimázba mártjuk!
Csokimáz receptje:
- 1 ek. kakaót kikeverjük 5 ek. porcukorral csomómentesre
- belerakunk 5 dkg margarint, 2 ek. forró vizet és felforraljuk.
Jó étvágyat kívánunk az omlós, illatos kiflikhez!
A receptet lejegyezte: Töreki Anikó mentálhigiénés munkatárs
================================================================================
EXTRA OMLÓS VANÍLIÁS KIFLIT KÉSZÍTETTÜNK!
Májusi Kukta klubunk alkalmával ismét egy nagyon finom édes linzertésztát készítettünk el.
Hozzávalók:
25 dkg liszt
7,5 dkg porcukor
10 dkg dió
20 dkg Rama
½ cs. sütőpor
2 cs. vaníliás cukor
A hozzávalókat összegyúrjuk, majd ujjnyi vastag rudakat sodrunk belőle. Egyforma hosszúságú darabokra vágjuk, kifli alakúra hajtjuk és a sütőlemezre tesszük. Kb. 175 fokon sütjük. Még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral.
Mi persze nagyban gondolkodunk! Háromszoros adagot készítettünk! És egy kis titok: Hogy omlós legyen a süti, egy rész margarint zsírral helyettesítettünk.
Jolán néni nagy szakértelemmel irányította a munkát, persze ilyen jó segítők mellett, mint Ilonka néni, Annus néni és Marika néni, nem is volt nehéz dolga!
Az édes illatok a konyhába csalogattak többeket. Kóstolóban nem volt hiány! Hamar elfogyott a finom sütemény, mi pedig az elismerésnek, dicséretnek örültünk, ami bizonyította, megint sikerült valami igazán finomat alkotnunk!
„BOSZORKÁNYSZEMET” KÉSZÍTETTÜNK!
Áprilisi Kukta klubunk összejövetelén egy édes és nagyon finom, diós – lekváros linzertésztát készítettünk.
Receptje a következő:
Hozzávalók:
60 dkg liszt
20 dkg porcukor
40 dkg margarin
½ cs. sütőpor
1 cs. vaníliás cukor
3 tojás sárgája
1 citrom leve és héja
lekvár a tetejére
A fenti hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, majd diónyi gombócokat formálunk belőle. Enyhén felvert tojásfehérjébe, majd darált dióba mártjuk, a sütőlemezre rakjuk. Kicsit ellapítjuk, közepét ujjunkkal benyomjuk .
Sütés után hűlni hagyjuk, majd közepét lekvárral töltjük.
Náncsi néni, és a két Ilonka néni nagy szakértelemmel gombócolták, mártották, majd töltötték a süteményt. Míg sült, jóízű beszélgetéssel múlattuk az időt. Szóba kerültek a régi receptek, a hagyományos házi tészták, különböző sütési fortélyok. Hamar elkészültek a kis pogácsák, már kanalazhattuk is rá a finom eperlekvárt.
Kellemesen töltöttük ezt a délelőttöt. Az elkészült édesség pedig nagy népszerűségnek örvendett lakóink között!
Legközelebb valamilyen gyümölcsös finomságot készítünk együtt!
SÓS KIFLIT SÜTÖTTÜNK!
Ez alkalommal Kukta klubunk résztvevőivel valami sós finomságot szerettünk volna készíteni. A választásunk egy egyszerű, de nagyszerű sós kifli receptjére esett.
A recept a következő:
1 kg liszt
2 dl olaj
kb. fél liter tej
kis cukor
5 dkg élesztő (cukros tejben felfuttatjuk!)
kb. 1 evőkanál só
A hozzávalókból sima tésztát dagasztunk, majd 5 részre osztjuk, a cipókat kör alakúra nyújtjuk, majd 16 cikkre vágjuk. A cikkek szélébe kis kockányi margarint teszünk, majd feltekerjük kifli alakúra a kör közepe felé. A kész kifliket felvert tojással megkenjük, majd sajttal vagy köménymaggal megszórjuk, ezután megsütjük.
Sütés közben a jó kelt tészta dagasztásának titkairól beszélgettünk. Jó volt egy kicsit nosztalgiázni, közösen sütögetni, majd a finom sütemény elkészültének örülni.
A kész süteményt lakóink jó étvággyal elfogyasztották, nagy sikere volt!
Csatolmány | Méret |
---|---|
pudingos-mazsolas_kakaos_szelet_receptekhez.jpg | 213.56 KB |
gesztenyes_kocka.jpg | 220.63 KB |
citromos_szelet.jpg | 167.24 KB |
csokis_muffin.jpg | 173.97 KB |
raffaello_szelet.jpg | 210.17 KB |