Generációk együtt táboroztak

Az Ujvári János Református Szeretetotthon Pápakovácsi intézményében nagy sikerű Generációs tábort tartottunk, ahol a munkavállalók gyermekei és ellátottaink közösen vehettek részt a különböző programokon.

 

Az első nap tábori pólót és faliképet készítettünk nyomdázásos technikával. Később a Tapolcafői Forrás Tanösvényen nagy sétát tettünk az árnyas fák alatt. Elhaladtunk az Örvény-tó mellett, majd a forrásnál ittunk a friss forrásvízből és a szépen kialakított pihenőhelynél finom édességet is elfogyasztottunk a túra során.

Jártunk a Bakony szívében található Bakonybélben is. A Pannon Csillagdában az idegenvezetés során a csillagászattal, az űrkutatással kapcsolatos érdekes ismeretekhez juthattunk hozzá, majd a planetáriumban egy 3D-s kozmikus utazáson vettünk részt. Ebédünket a falutól 1 km-re levő Szent-kútnál fogyasztottuk el, majd felsétáltunk a tó partján épült kápolnától iduló keresztúton. A szépen kialakított pihenőparknál jólesett beszélgetni, megpihenni, jó volt együtt lenni.

Egyik napsütéses délelőttön a nemrég átadott pápai várkerti játszótéren töltöttünk el egy aktív, önfeledt vidámsággal teli órát. Itt minden gyermek számára sokféle új játék kipróbálására nyílt lehetőség. A nagy melegben jólesett utána a Csiribiri Tortaműhely finom fagylaltját elfogyasztani.

Szeretetotthonunkban fellépett a pápai Vadvirág Néptáncegyüttes. A gyermekek és a felnőttek is egyaránt örültek az együttes fellépésének, melyet Müller Anita, a pápai Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatójának érdekességekkel "megtűzdelt" gondolatai tettek emlékezetessé.


Elutaztunk a dákai Polgár Kecskemajorba, ahol természetes környezetükben tekinthették meg a gyermekek és idős lakóink az itt tenyésztett állatokat, valamint beszélgettünk a gazdálkodás szépségeiről és nehézségeiről. Az itt eltöltött délelőtt során a kecsketejből készült különböző sajtkülönlegességeket is megkóstólhattuk. Mindenki eldönthette, hogy melyik ízesítésű sajtkészítmény nyerte el a tetszését.

Ellátogattunk a pápai Tűzoltóságra és a Rendőrségre. Betekinthettek a gyermekek az intézmények mindennapi életébe. Sütöttünk csokis kekszet, melynek elkészítésében minden gyermek részt vett. Az egyes munkafolyamatokban – a tészta összeállításában és a formázásában is – szerepet kaptak valamennyien, így különösen nagy örömmel fogyasztották el az utolsó napon tartott karaoké-party alatt.

A nyári rekkenő hőségben egy-egy délután a mandala és egyéb minták kiszínezése, valamint a társasjátékok is a kedvelt elfoglaltságok közé tartoztak. A nagyobb kirándulások mellett a szabadtéri játékok is szerepet kaptak a mindennapokban. Az udvari játékok során pl. a "Bocsa"-t vagy a hullahopp karikázást nagyon kedvelték a gyermekek.

  

Ellátottainkkal közösen sétáltunk egy jót a Karmelita Rendház felé vezető úton, ahol a közeli gazdaság állatait is megtekintettük. A hét befejező mozzanata a mályvacukor sütése, valamint a kéz- és lábnyomatok késztése volt.

     

A tábor során a gyermekek Eizler Csaba lelkész úr által tartott áhítattal egybekötött újszerű, interaktív játékos bibliai foglalkozáson vehettek részt, melyben a keresztény értékrend és az együttműködés, az egymásra figyelés fontossága egyaránt megjelent.

A Generációs táborban tartott kirándulásokat és érdekes, sokrétű foglalkozásokat látva több munkavállalónk is jelezte, hogy jövőre ő is szeretné elhozni gyermekét a táborba. Ez is jelzi, hogy jól érezték magukat a gyermekek a nálunk eltöltött egy hét alatt. Örülünk ezen visszajelzéseknek.   Bízunk benne, hogy a gondos tervezés során összeállított programokra még sokáig emlékezni fognak a nálunk szünidejüket eltöltő gyermekek és ellátottaink egyaránt.

Fejesné Böröczky Ágota

Intézmény: