Műemlékvédelmi világnap

A Műemlékvédelmi világnap alkalmából 2018. április 18-án pápai református templomban jártunk a pápakovácsi és a külsővati intézményegységünkből egy-egy csoporttal. Idegenvezetőnk Szakács Gergely református lelkész úr volt.

Hazánkban az első presbitérium Pápán 1617-ben alakult meg. A Március 15. téren álló templom 1932 és 1941 között épült Dudás Kálmán építész tervei alapján, új reneszánsz stílusban 1250 ülőhellyel. Az 1941-ben felszentelt templom építéséhez szükséges pénz gyülekezeti adományokból gyűlt össze. Orgonáján minden évben neves művészek adnak hangversenyt. Művészi kivitelű úrasztalát és a keresztelő medence ókeresztény motívumokkal díszített kupoláját (Percz János ötvösművész munkáját) is megtekintettük.

A templom főbejárati csarnokában 10 tárlóból álló templomtörténeti kiállítás látható, a lépcsőházban pedig gyülekezettörténeti áttekintés található. A templom és a helyi egyházközösség történetének megismerése után közösen elénekeltük a "Mint a szép híves patakra" című 42. zsoltárt, majd betértünk a téren lévő cukrászdába.

Intézmény: