Gyémántoklevél átadás Külsővaton

Nagy örömünkre szolgált, hogy intézményünk ellátottja Kovács Józsefné, Piroska néni gyémántoklevelet vehetett át a hatvan éven át kifejtett értékes óvónői szakmai tevékenységének elismeréseként.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Benedek Elek Pedagógiai Kara által kiállított oklevelet Forsthoffer Erzsébet igazgatónő adta át ünnepélyes keretek között Külsővaton, amelyen jelen volt Piroska néni leánya és veje is.

Piroska néni 1931.09.01-én született Nagyacsádon, szülei egyedüli gyermekeként. Elmondása szerint sajnos testvére nem született, s ezt egész életében hiányolta. Azért is választotta az óvónői pályát, mert gyermekek iránti rajongása központi helyet foglalt el az életében. Szülei mezőgazdasággal foglalkoztak, édesapja a saját földükön dolgozott, édesanyja otthon vezette a háztartást. A 6 elemit Nagyacsádon végezte el, majd Pápára járt polgári iskolába. Ezt követően a bajai óvónőképzőben tanult 2 évig ahol kollégiumban lakott. Az iskola befejezése után, az akkori miniszter kijelölte a munkahelyét, és Tatabányára került, ahol 2 éven keresztül dolgozott óvónőként. Ezután lehetősége adódott rá, és kérte az áthelyezését Külsővatra.

Férjével is itt ismerkedett meg, aki külsővati születésű volt, és agronómusként dolgozott. 1956-ban házasodtak össze, s még ebben az évben született meg Csaba fiúk, majd 3 év múlva a kislányuk Erika. Egészen a nyugdíjazásáig dolgozott Külsővaton. Közben a gyermekei felnőttek és elköltöztek otthonról. A férje megbetegedett, s elveszítette, s hogy ne maradjon egyedül, a lányához költözött Kádártára. Sajnos az élet őt sem kímélte, az egészsége megromlott, és nem akart terhet okozni a leányának. Ezért is gondolta, hogy visszajön a „gyökereihez”, abba a faluba, ahová oly sok szép emlék fűzi, oda, ahol mindig is jól érezte magát: KÜLSŐVATRA.

Igazgatónő szavaival élve: Piroska néni tevékenységéről több száz külsővati őriz szép emlékeket, az itt dolgozók közül is többeknek volt az óvó nénije. Munkája során mindig nagy-nagy szeretettel nevelte-oktatta a rá bízott gyermekeket. Hivatástudata, a gyermekek iránti szeretete átsegítette a nehézségeken is, a tudás átadása mellett viselkedésből és emberségből is példát mutatott.

Ezt követően Németh Éva intézményvezető ápoló verssel köszöntötte az ünnepeltet, Piroska néni meghatódva, könnyes szemmel fogadta a köszöntéseket. Ezúton is szívből gratulálunk és további jó erőt, egészséget kívánunk Piroska néninek, bízva abban, hogy majd a vasdiploma átvételénél is együtt ünnepelhetünk öt év múlva!

Intézmény: